Gewicht en laadvermogen

De grootte van het reisgezelschap bepaalt hoe groot het laadvermogen van de caravan moet zijn. Het laadvermogen is het verschil tussen z'n lege gewicht en wat hij maximaal mag wegen. Kies bij voorkeur een caravan met een (op papier) zo ruim mogelijk laadvermogen.

Laadvermogen
Een caravan kan leeg meer wegen dan in de folder staat, waardoor er netto minder overblijft. Dat kan aan de standaard ingebouwde accessoires liggen (een reservewiel, cassettetoilet, gasflessen, voortent, soms de kachel en de koelkast). Ook de extra's die u er bij aanschaft betekenen meer luxe en dus meer gewicht. Hoe meer gewicht, hoe zwaarder uw auto het te verduren krijgt. Bovendien loopt u het risico dat u bij het inladen ongemerkt het maximum toelaatbaar gewicht overschrijdt. Dat kan banden, misschien zelfs een as kosten. Ook bent u in overtreding en de boetes zijn niet mis. Het beste berekent u van tevoren hoeveel laadvermogen nodig is. Neem voor de persoonlijke bagage circa 30 kg per persoon, voor de toebehoren ongeveer 100 kg.

Hogere aslast
Komt u laadvermogen tekort, dan kunt u bij moderne caravans vaak de aslast laten verhogen. Omgekeerd (de aslast verlagen) kan ook. Dit laatste wordt wel gedaan als de bestuurder in het bezit is van rijbewijs B en de auto-caravancombinatie te zwaar is. Overigens gaat het om een papieren aanpassing, want de huidige caravans hebben vaak al een as die een hoger draagvermogen heeft dan op het kentekenbewijs staat. Uiteraard betaalt u hiervoor wel meer.
Bij sommige moderne caravans kunt u de aslast ook achteraf laten aanpassen. U heeft daarvoor medewerking van de fabrikant/importeur nodig en er hangt een prijskaartje aan. Daarnaast bestaat de kans dat u uw caravan moet voorrijden bij een RDW-keuringsstation.

Gewicht
Hieronder vindt u globaal de gewichten van een aantal caravantoebehoren.

Caravantoebehoren Massa circa

voortent 30 kg
luifel 10 kg
twee gevulde gasflessen 26 kg
reservewiel en -houder 20 kg
kabelhaspel en verloop snoeren 12 kg
mover 33 - 38 kg
accu 15 - 30 kg
water (beperkte voorraad) 6 kg
gereedschap 5 kg
kleding per persoon 12 kilo
fiets 17 kg